Mădălina e curioasă: ce se întâmplă în ImproVacanța în 2017?

Continuăm seria de interviuri curioase cu Radu Ciobănașu, fondatorul ImproVacanța, unul dintre copiii lui de suflet. Mădălina Săvulescu, PR-ul Improvisneyland îl provoacă la răspunsuri sincere, pentru că până nu se convinge ea, nu poate să îi convingă nici pe alții.

M.S.: Și…ai ajuns la a treia ediție a primei tabere de improvizație din România. Te rog explică, să înțeleagă toată lumea: de ce ar renunța cineva la 5 zile de concediu în Vamă, pentru a veni să se joace cu voi?

Foto: Radu Iacob

R.C.: Sigur, Vama este foarte tentantă, dar ImproVacanța durează doar 5 zile în care te descoperi prin 1001 de jocuri de improvizație, respiri aer curat de munte alături de oameni de calitate, te deconectezi de la tehnologie ca să te conectezi mai bine cu tine și cu oamenii de lângă tine, râzi mult, stai la povești în jurul focului. Unde mai pui că ai deasupra cerul plin de stele și Perseide (!), descoperi bucuria de a găti în grup (ImproCooking), îți faci prieteni noi cuvântători și necuvântători, înveți din nou să îmbrățișezi oameni și copaci !

Dar poate cel mai importantă este intensitatea experiențelor aduse de trainerii cu experiență aplicată în zona impro, care te trimit acasă transformat și câștigat la capitolul imaginație, autenticitate, libertate interioară, o libertate care îți va permite să te bucuri de 10 ori mai mult fie că esti la munte sau la mare. Iar improvizația te poate ajuta să ajungi în orice parte a lumii cu ajutorul imaginației eliberate de orice constrângere…
Așa că nu mai sta pe gânduri, hai în tabără, fie că ești experimentat în zona impro sau nu. Avem workshop-uri pentru toată lumea!

M.S.: Iar tu? Ești actor de teatru, de film, improvizator, trainer, MC. De ce îți mai trebuia și o tabără de gestionat?
R.C.: Sunt și alergător cu pretenții de anduranță și asta mă ajută mult. :)) Alergător… Rimează cu actor și improvizator, nu puteam să nu menționez… :)) ImproVacanța înseamnă pentru mine asocierea dintre două mari pasiuni/dependențe pe viață de-ale mele: teatrul și natura. Mi-am dorit foarte mult să se întâmple și am avut noroc de oameni buni în jur și de susținere 300 % din partea colegilor mei din Improvisneyland!
Treaba stă așa: avem peste 600 de oameni care au frecventat cursurile “Academiei de improvizație”. Activi sunt în jur de 80, iar dacă îi punem și pe cei care joacă săptămânal cu trupele formate după frecventarea cursurilor noastre (șase la număr) sunt aproape 120 de oameni activi la ora asta.


Încă de la începutul cursurilor (acum 7 ani), în apropierea verii sau a vacanței de iarnă, cursanții ne întrebau “da’ nu facem și noi ceva în vacanță?”, “nu ne vedem și noi mai mulți la un munte sau la o mare?”. Am tot fost bântuit de aceste întrebări care se repetau o dată la ceva timp și acum 3 ani, în urma unui sondaj legat de posibila organizare a unei tabere de vară, am primit o propunere și m-am ales cu cel mai bun partener posibil pentru realizarea poveștii numită ImproVacanța.

Este vorba de colega Adina Maria Sandu care atunci era cursantă Improvisneyland, iar acum este membru pasionat în trupa All IN și om de bază în organizarea taberei (face cam cât trei). De asta am rămas doar doi la organizare. Cu Adina, un om pe care oricine și l-ar dori în echipa și pe care eu îl pot deja considera prieten, am pornit curajos la drum și, datorită ei, ImproVacanța s-a bucurat și se bucură de o imagine foarte profi și de o comunicare foarte bună cu participanții.
Povestea s-a dezvoltat frumos, fiecare ediție a generat valuri de entuziasm, așa că iată-ne foarte aproape de ediția cu numărul 3, care sper să cucerească din nou pe toată lumea prin ineditul ei!
M.S.: Cine a mai pomenit să vii în tabără cu actori, cai și facilitatori de soft skills? Ce înseamnă nebunia asta?

R.C.: ImproVacanța este o tabară care se reinventează de la an la an. La ediția din 2017 avem traineri din Improvisneyland și traineri invitați care vin cu o experiență de peste 9 ani de impro, majoritatea cu un background actoricesc confirmat în teatru cu script, filme sau seriale de succes (lucru rar atât în afară, cât și în țară). Acești traineri vor împărtăși participanților cele mai de suflet teme din zona impro, teme, idei și convingeri care s-au cristalizat în ani de practică. Participă aproape toți membrii Improvisneyland, plus Vlad Pasencu, pianist și improvizator, considerat apropiat de familia Improvisneyland, pentru că Vlad a început și a evoluat ca pianist de improvizație alături de noi.
Cât despre cai și improvizație, daaa, prezența invitaților noștri Mădălina Vîntu și Ionut Popescu – ambii oameni extrem de pasionați și având competențe în lucrul cu caii – se constituie într-unul dintre hit-urile ediției din 2017. Legat de asocierea improvizației cu caii, pot cita puțin din prezentarea Mădălinei Vîntu, ca să fiu foarte clar legat de ceea ne-au pregatit cei doi și ca să incit, bineînțeles: “în scenele de improvizație ne manifestăm ideile și dorințele noastre prin canale de comunicare verbale și nonverbale. Vom experimenta transmiterea unei intenții și a unei dorințe clare, eliminând limbajul verbal, adresându-ne unor interlocutori care sunt antrenați să accepte și să ducă mai departe.”
Și nu am zis nimic de tradiționalul invitat care va deschide ediția din 2017. Încă e secret. 😉

M.S.: Sunt cumva tineri, frumoși și liberi oamenii care vin în ImproVacanța?

R.C.: De 9 ani avem alături de noi numai oameni de calitate, fie că aceștia sunt spectatori, susținători sau cursanți. Da, sunt oameni inteligenți, oameni implicați care știu să ia atitudine, oameni care au ieșit în stradă când a fost nevoie, oameni care vor să trăiască într-o Românie mai bună deci și care se construiesc și investesc atent în ei înșiși.

M.S.: Sunt curioasă: care ar fi 3 argumente pe care i le-ai spune unei persoane total străine de improvizație pentru a o convinge să se înscrie în tabără?
R.C.: Dacă nu au făcut niciodată improvizație, ImproVacanța este o bună ocazie să ia contact cu ea, pentru că în 5 zile înveți cât alții în două luni, ca în basmele copilăriei, unde pruncii creșteau într-un an cât alții în zece. Așa e și la noi. În plus, basmul numit ImproVacanța este cât se poate de real. Și mai spun ceva: „Amintește-ți să te joci” – numele modulului dedicat participanților din ImproVacanța cu experiență 0 în improvizație, dar și un îndemn pentru toți aceia dintre noi, oameni mari care nu și-au mai dat voie să se joace demult.

Hai în ImproVacanța! Dacă vrei să ni te alături, trimite-ne un mesaj la improvacanta@gmail.com