Întrebări frecvente

Ce este teatrul de improvizație?

Improvizația este o formă de artă dramatică, prin care se creează scene, personaje, situații și povești, în mod spontan. Nu există replici pregătite în avans, nu se scriu scenarii, nu se folosesc decoruri sau costume. Totul este viu, dinamic și foarte interactiv. De la simple sugestii ale publicului, actorii creează fiecare moment pe loc, iar acesta devine unic și irepetabil.

Este un fel de stand-up comedy?

Teatrul de improvizație nu seamănă cu stand-up comedy decât prin latura sa comică. Spre deosebire de comedianții de stand-up, actorii de improvizație nu își pregătesc textele înainte de spectacol și nu susțin monologuri. Scopul momentelor improvizate este de a crea povești și personaje, aparent din nimic, însă nu neapărat pentru a fi amuzante. Scenele pot avea emoții foarte diverse, dramatism, lirism sau suspans și pot aparține unor genuri literare și stiluri variate.

De ce aș veni la un curs de impro?

Pentru că te descoperi așa cum nu te-ai cunoscut până acum. Pentru că vei afla că oricare dintre noi are o bună doză de creativitate. Pentru că nu există situații în care să nu știi cum să reacționezi, așa cum nu există lipsă de inspirație sau de spontaneitate. Cursurile de dezvoltare personală prin improvizație sunt o foarte bună metodă de relaxare, de a-ți face prieteni noi, de a te juca și a fi liber în imaginație. Beneficiile se vor simți imediat în viața personală și profesională și poți scăpa de multe frici și inhibiții, cât ai zice „impro”!

Trebuie să am talent de actor, pentru a începe cursurile?

Talentul nu este o condiție. Fiecare dintre noi are talent de improvizator, dacă este destul de curajos. Nu îți trebuie decât inițiativă, acceptare a propunerilor colegilor și disponibilitatea de a te juca. Restul se exersează. Cursanții Improvisneyland sunt de toate vârstele și cu ocupații extrem de diverse. Asta înseamnă că nu ai nici un motiv să nu vii la cursurile de improvizație.

Cum aflu ce modul de curs mi se potrivește?

Odată ce te-ai hotărât să te înscrii, începi cu Modulul 1 – inițiere în improvizație. Aici vei avea ocazia să îți dezvolți atenție și concentrarea să îți accesezi imaginația și sursa spontaneității prin asocieri mentale, să lucrezi în echipă și să creezi povești. După 8 întâlniri, încheiate cu o lecție deschisă cu public, te poți înscrie la Modului 2 și după absolvirea lui, la Modulul 3. Odată parcurse cele 3 module, poți începe să participi și la Modulul 4. Acesta este gândit ca o serie de laboratoare de improvizație, în care temele propuse de traineri sunt variate, pentru a aprofunda teme studiate anterior. Aici nu mai există limite și poți participa la câte laboratoare vrei, te câte ori te interesează un subiect.

 

Cum pot să invit trupa Improvisneyland la un eveniment?

Mai întâi vrem să aflăm ce tip de eveniment pregătești, unde se desfășoară cât durează și ce tematică ai în gând. Pentru a fi mai ușor, am pregătit un formular pe care îl poți completa aici, în două minute.

Improvisneyland este o trupă de actori profesioniști cu experiență, așa că se adaptează perfect atât evenimentelor corporate, cât și celor private, spectacolelor de divertisment de orice fel, dar și festivalurilor de teatru.