Un nou concept: Improvisneyland & Asociații

Continuăm seria interviurilor din…curiozitate, de data aceasta cu Axel Moustache. Nu numai că în 2008, Axel a avut viziunea unei trupe de actori care să improvizeze și iată unde am ajuns, dar în 2017, i-a mai trăsnit o idee: Improvisneyland și Asociații. Așa că Mădălina întreabă și maestrul răspunde. Ce o însemna asta?

M: Axel, de ce să creezi un nou concept de spectacol cu improvizatori din alte trupe? Nu sunt competitorii voștri? PR-ul vostru ce spune despre ideea asta?

Foto: Radu Iacob

A.M: Ideea cu „Improvisneyland & Asociații” a pornit de la dorința de a trece dincolo de zidurile pe care ni le creăm fiecare dintre noi, în momentul în care lucram DOAR în interiorul propriei trupe/propriului loc de muncă/grup de prieteni… Ajungi să cunoști oamenii cu care lucrezi foarte bine pe de o parte, pe de alta, în viața noastră avem nevoie constant de informații noi, care să ne incite și care să ne ajute să devenim mai creativi, să ne dezvoltăm în funcție de stimuli și provocări noi. Eu cred că trebuie CONȘTIENT să ducem o luptă cu propriul nostru confort, cu tentația de a face lucrurile de fiecare dată la fel sau în feluri asemănătoare, de a ne plafona.

Iar cei cu care ne-am dorit să căutăm împreună aceste provocări noi au fost natural foștii noștri cursanți, care au crescut mari și au ajuns să fie colegii noștri. Sunt improvizatori talentați și oameni speciali și ne bucurăm de fiecare dată când ne reîntâlnim cu ei, că ne știm deja de ani de zile :). Iar de fiecare dată când auzim că Urban Impro, Marțienii, All In sau Funkey au succes, ne bucurăm ca atunci cand proprii copii iau un examen, o bursă sau o diplomă de merit. Iar de câte ori învățăcelul își întrece maestrul, nu poate fi decât un moment de bucurie.

🙂 Iar în ceea ce îl privește pe PR, zic să o întrebăm pe ea, pe Mădălina cea curioasă, care îmi ia interviul!

M: Știu că actorii au o doză mai mare de orgoliu. Tu ai zeci de filme la activ, ești actor la TNB, trainer, MC. Cum te simți atunci când dai replica unor colegi improvizatori cu mai puțină experiență?

aniversare improvisneyland

Foto: Cristian Bonea

A.M: Bucurie! Cine se gândește la rolurile avute în spate sau orice altceva în timp ce improvizează, înseamnă că nu se bucură de moment și probabil nici de viață. Este dominat de niște iluzii ale unor topuri imaginare și care au nicio legătură cu procesul de comunicare între oameni atunci când improvizezi.

M: Te gândeai în 2008, când ai fondat Improvisneyland, că vei ajunge să fii responsabil de crearea unei comunități de peste 900 de cursanți?

A.M: Nu. Aveam gânduri mari vizavi de trupă, dar nu mi-am imaginat niciodată că vom preda. Dacă m-ar fi întrebat cineva asta nu aș fi exclus-o, dar pur și simplu nici nu îmi trecea prin cap așa ceva. Toată concentrarea era pe spectacol și pe antrenamentele care la început aveau loc de cinci ori pe săptămână.

Așa că aș putea să spun că am fost într-un fel iresponsabil și cred că noi toți șapte eram la fel. Improvisneyland s-a născut dintr-o dorință de a improviza, și nu dintr-un calcul, fără a avea o destinație anume în minte. Responsabilitatea a însoțit însă toate proiectele pe care le-am inițiat iar feedback-ul venit constant atât de la spectatori cât și de la cursanții cu care am avut ocazia să petrecem timp mult mai îndelungat și la un nivel mai personal, ne-a dat și ne dă aripi în continuare în tot ceea ce facem.

M: Ce tipuri de spectacole pregătiți cu Improvisneyland și Asociații?

A.M: Ideea care a stat la baza este întâlnirea tuturor Asociațiilor Improvisneyland din cele 5 trupe la antrenamente și să împărtășim idei, căutări, provocări. Cu toții călătorim la festivaluri internaționale și intrăm în contact cu forme și idei noi în ale improvizației, cât și dezvoltăm personal forme noi iar conceptul de bază este să împărtășim între noi aceste lucruri ca să ne îmbogățim cu puncte de vedere diferite și să le dezvoltăm împreună la un nivel și mai înalt.

Partea a doua este partea de bucurie în cadrul spectacolului. Și aici, am invitat de multe ori improvizatori asociați să joace în spectacolul nostru clasic cu jocuri de improvizație, dar am avut și o serie de spectacole cu formatul „Dă-o în pisici”, un spectacol de improvizație foarte liber bazat pe formatul Upright Citizens Brigade „AssssCat”. În viitor ne dorim să dezvoltăm și alte formate noi împreună, dar nu avem nicio presiune de timp pentru asta, niciun deadline. Lăsăm lucrurile să crească natural și suntem tare mândri că pe 10 iunie am aniversat „9 ani Improvisneyland”, un ultra – giga-spectacol, la care am avut și momente de impro „Improvisneyland & Asociații” 😉

M: Sunt curioasă: ce fel de oameni sunt improvizatorii din acest grup, daca sunt mereu gata sa se joace cu oricine, chiar dacă nu se cunosc?

A.M: Oameni faini! Din moment ce fac improvizație! Sunt oameni deschiși, șturlubatici, jucăuși, scrutători și darnici. Cred că între timp se cunosc toți asociații între ei, cel puțin la un nivel de bază. „Improvisneyland & Asociații” își propune ca aceasta cunoaștere să devină mai adâncă și provocările lansate unii altora mai mari!

Acești oameni sunt în multe feluri speciali. Ce fel de oameni sunt în primul rând? Aș răspunde: prieteni!

Multumim pentru foto: Cristian Bonea